Bradley Manning, tânărul militar găsit vinovat de cea mai mare scurgere de informații din istoria Statelor Unite, a dezvăluit joi, după o zi de la condamnarea sa la 35 de ani de închisoare, că este femeie și vrea să i se spună Chelsea, relatează AFP.
„Începând din acest moment, în această nouă fază a vieții mele, vreau ca toată lumea să știe cine sunt cu adevărat. Sunt Chelsea Manning, sunt femeie”, a anunțat Manning, într-o scurtă declarație citită pentru postul NBC, în prezența avocatului său David Coombs.
„Dat fiind modul în care mă simt de când sunt copil, vreau să încep un tratament hormonal imediat ce este posibil. Mi-ar plăcea, de asemnea, ca începând de astăzi să mi se spună pe noul prenume și să fie utilizat pronumele feminin pentru a se vorbi despre mine”, a adăugat el.
Acest anunț a fost făcut după trei luni de proces într-o Curte Marțială și trei ani de detenție preventivă. „Chelsea nu voia ca acest lucru să devină ceva care să perturbe dosarul”, a declarat Combs.
Nu era clar imediat dacă Manning a angajat demersuri legale pentru schimbarea prenumelui, în contextul în care anunțul suscită o dezbatere mediatică cu privire la modul de a-l desemna.
Avocatul său, în timpul acestui interviu, a utilizat pronumele masculin vorbind despre dosarul judiciar, după care a vorbit despre „ea” cu privire la dorința de a trăi ca femeie.
Tulburările de identitate sexuală a lui Bradley Manning au afectat dezbaterile, închise miercuri, la Baza militară Fort Meade, în apropiere de Washington.
Avocații apărării au invocat adesea această fragilitate pentru a explica starea de spirit în care se afla tânărul analist în domeniul informațiilor în Irak, atunci când a transmis peste 700.000 de documente confidențiale site-ului WikiLeaks care le-a publicat, declanșând o furtună în diplomația mondială.
La bară, psihiatri și confidenți au subliniat cum se lupta Manning pentru feminitatea sa, prizonier într-un corp de bărbat. O fotografie intitulată „problema mea”, în care apare rujat și purnd o perucă blondă a fost proiectată în timpul procesului.
Declarațiile autorităților militare, potrivit cărora „armata nu oferă tratament hormonal” răspunzînd solicitării lui Manning, ridică „grave probleme constituționale”, în opinia Uniunii pentru Apărarea Libertăților (ACLU), potrivit căreia „disforia de gen poate cauza o mare suferință psihologică” ce poate merge până la sinucidere.
În justiția de drept comun, tot mai mulți judecători federali au stabilit că refuzarea unui tratament deținuților transsexuali constituie o pedeapsă crudă. Anul trecut, un judecător din Massachusetts a ordonat autorităților statului să plătească operația de schimbare de sex a unui criminal. Iar toți deținuții din Maryland, Virginia, West Virginia, North Carolina și South Carolina au posibilitatea să primească o asemenea operație, în baza deciziei în acest sens a unei Curți de apel pronunțate în ianuarie 2013.
Potrivit lui David Coombs, Manning nu a vorbit, pentru moment, despre această operație.